5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu
Nastał ulubiony czas wszystkich pracowników i uczniów – wakacje. A wraz z nimi - upragnione urlopy. Niezapomniane podróże, odkrycia, niezliczone ilości zdjęć, wzruszeń i pamiątek. A gdyby tak, zamiast magnesów na lodówki, pocztówek i różnych akcesoriów przywieźć z każdego odwiedzonego miejsca jeden przepis kulinarny? Mogłaby z nich powstać oryginalna, jedyna w swoim rodzaju, domowa książka kucharska. Oto garść inspiracji!
Nasz kontynent to skarbnica smaków i aromatów. Wśród najchętniej odwiedzanych w celach turystycznych krajów są przede wszystkim te śródziemnomorskie – Hiszpania, Włochy, Grecja. Nie mniej popularne są Francja i Węgry. W trakcie podróży warto sięgnąć wzrokiem trochę dalej, poza oferty z restauracji dla turystów. Warto poszukać miejsc, które serwują rodzime, tradycyjne dania i zaczerpnąć z nich inspirację do przygotowywania ich we własnej kuchni. A może któregoś z kucharzy uda się namówić na ujawnienie tajników receptury? Poszukiwania czas zacząć!
Viva España!
Kuchnia hiszpańska to połączenie nie tylko smaków i aromatów, ale także barw. Najczęściej wykorzystuje się w niej kolorowe warzywa i owoce morza, które są głównymi składnikami potraw lub dodatkiem do tych przygotowywanych z mięs i ryb. Ich dopełnienie stanowią wyraziste w smaku pikantne wędliny i suszone szynki, a wszystko doprawiane jest dla podkreślenia smaku dużą ilością ziół, zwłaszcza tymiankiem, oregano i szafranem. Ważne, aby było kolorowo i intensywnie. Poza bardzo popularnymi gazpacho, paellą, tortillą i tapas, warto sięgnąć do potraw typowo mięsnych i przyrządzić w hiszpańskim stylu tak lubiany w naszym kraju gulasz. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać jagnięcinę lub wieprzowinę, ale idealnie sprawdzą się także inne rodzaje mięs, które najbardziej lubimy. Dodanie białej fasoli, kaparów, szalotek i pomidorów z puszki sprawi, że to danie będzie wyjątkowo smaczne i sycące, a duża ilość rozmarynu nada mu kuszącego aromatu.
Hiszpański gulasz z biała fasolą
Składniki:
-
1 kg jagnięciny (np.udziec) lub wieprzowiny
-
2 opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz
-
opakowanie pomidorów pelatti z puszki
-
papryczka chilli
-
2 łyżki kaparów
-
6 szalotek
-
300 ml czerwonego wina
-
100 g białej fasoli (wcześniej obgotowanej)
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
3 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
-
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę mięso. Gdy odparują wszystkie soki dodaj przekrojone na pół cebulki i smaż aż się zarumienią. Wlej czerwone wino i gotuj tak długo, aż zupełnie odparuje.
-
Do garnka włóż posiekaną papryczkę chilli, kapary, dodaj podgotowaną wcześniej białą fasolę, kilka gałązek rozmarynu.
-
Dodaj pomidory, następnie wlej 400 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - zagęści i doprawi on odpowiednio potrawę.
-
Całość duś pod przykryciem około 40 minut aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje.
Moje wielkie greckie… wakacje
Mocne słońce, błękitne morze i starożytne zabytki, a dodatkowo niczym niezmącony spokój - za to kochamy Grecję. Gdy pomyślimy o inspiracjach kulinarnych z tego regionu, na myśl przychodzą nam od razu popularna w naszym kraju sałatka grecka oraz wyrazista pasta tzatziki. A przecież kuchnia grecka to ogromna różnorodność smaków, którą wzbogacają bakłażany, fasole, cukinie, papryki, ciecierzyce, soczewice. Smak potraw podkreślany jest ziołami i przyprawami, wśród których często używany jest cynamon. Można go wykorzystać do przygotowania popularnej w Grecji musaki - zapiekanego dania na bazie bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego. „W rodzimej wersji bakłażana możemy zastąpić cukinią, która latem jest łatwo dostępna i bardzo popularna. Z dodatkiem polskich ziemniaków danie będzie sycące, ale zachowa swój śródziemnomorski charakter” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Musaka z cukinią
Składniki:
-
500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
-
2 średnie cukinie
-
2 ziemniaki
-
opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
-
cebula
-
jajko
-
łyżeczka cynamonu
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
200 ml gęstego jogurtu
-
120 g tartego parmezanu
-
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.
-
Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu, gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.
-
Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.
Francja – elegancja!
Francuska kuchnia uznawana jest za najbardziej elegancką i wytworną na świecie. Jednak wbrew pozorom, francuskie inspiracje nie są dedykowane tylko dworom i restauracjom, ale mogą towarzyszyć nam także w codziennym, domowym gotowaniu. Często bowiem sięgamy po bagietki, sery, wina oraz chętnie korzystamy z przepisów na tarty, croissanty czy francuskie desery, takie jak crème brulee. Kuchnia francuska słynie także z dodatków takich jak musztarda, majonez i uwielbiane na całym świecie sosy: beszamelowy, majerankowy, vinaigrette. Aromatu potrawom dodają przyprawy takie jak anyż, rozmaryn, gałka muszkatołowa. Każdy region Francji chlubi się swoimi rodowitymi smakołykami. Popularnymi kierunkami wakacyjnych wypraw są przede wszystkim stolica Francji oraz rejon wybrzeży. Ale warto odkryć także inne zakątki, jak historyczna Burgundia, która inspiruje wspaniałymi smakami i prostymi, ale wykwintnymi przepisami. Jednym z nich jest wołowina na czerwonym winie podawana z kaszą, która świetnie sprawdzi się zarówno podczas domowego obiadu, jak i uroczystej kolacji.
Wołowina po burgundzku podana z kaszą
Składniki:
-
1 kg wołowiny, np. karkówki
-
2 opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
200 g wędzonego boczku
-
200 g ząbków czosnku
-
2 opakowania pomidorów pelatti z puszki
-
10 szalotek
-
marchewka
-
500 g pieczarek
-
500 ml czerwonego wino, najlepiej Pinot Noir
-
3 torebki kaszy gryczanej
-
gałązka świeżego rozmarynu
-
gałązka świeżego tymianku
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
4 ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
-
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojony w grubszą kostkę boczek. Gdy się dobrze wytopi, dodaj przekrojone na pół szalotki i smaż dłuższą chwilę, aż się zeszklą. Dodaj przekrojone na pół pieczarki i marchew pokrojoną w pół plastry.
-
Po tym czasie zbierz podsmażone produkty i odłóż je na bok. W tym samym garnku przesmaż pokrojona w grubą kostkę 2 na 2 cm wołowinę. Gdy delikatnie zbrązowieje zalej ją czerwonym winem. Wszystko razem gotuj na szybkim ogniu aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj wtedy pomidory z puszki i pół szklanki wody.
-
Dodaj przyprawy, posiekany czosnek, pieprz ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, tymianek oraz Knorr Naturalnie smaczne. Nada to potrawie odpowiedniego smaku oraz poprawi konsystencję sosu.
-
Całość duś pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie do garnka przełóż na powrót podsmażone produkty. Wszystko razem duś jeszcze około 20 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie.
-
W garnku ugotuj kaszę gryczaną według zaleceń producenta. Ugotowaną kasze podawaj z gulaszem.
Polak – Węgier, dwa bratanki!
Chętnie odwiedzanym przez Polaków kierunkiem wakacyjnym są Węgry. Wpływ na to ma nie tylko bliskie położenie kraju, ale także jego ciekawa kultura i przepyszna, urozmaicona kuchnia. Kojarzy się nam przede wszystkim ze smakiem papryki i ostrymi przyprawami. Kochamy ją za rozmaite gulasze i leczo. Odmianą tych potraw, które królują na węgierskich i polskich stołach, są aromatyczne zupy na bazie wszelkiego rodzaju mięs. Jedną z nich jest zupa z miasta Szeged, nazywanego „miastem słońca”, położonego na południu kraju. Turyści chętnie odwiedzają je w okresie wakacji, ponieważ przyciąga ich ono swoim niezwykłym klimatem i pyszną, niepowtarzalną kuchnią, w której królują kiełbasy, salami i różne odmiany papryki. To właśnie one nadają niezwykły smak tej potrawie:
Węgierska zupa z miasta Szeged
Składniki:
-
200 g kiszonej kapusty
-
200 g karkówki lub łopatki wieprzowej
-
opakowanie Węgierskiej zupy gulaszowej Knorr
-
800 ml wody
-
2 cebule
-
100 g słoniny
-
łyżka słodkiej papryki
-
0,5 łyżeczki ostrej papryki
-
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
-
Mięso pokrój w centymetrowej wielkości kostkę, a cebulę i słoninę w drobną kosteczkę.
-
Słoninę smaż w garnku. Pod koniec dodaj pokrojoną cebulę, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Wszystko razem smaż około 5 minut.
-
Dodaj mięso, a po chwili zupę Knorr i kiszoną kapustę.
-
Całość zalej 800 ml zimnej wody. Zupę gotuj, aż mięso będzie zupełnie miękkie, czyli około 30 minut. Podawaj z gęstą śmietaną i majerankiem.
Italiano vero!
Kochamy włoską kuchnię. Za świeże sałatki, owoce morza, oryginalną pizzę i niezliczone pomysły na przygotowanie makaronu. Za prostotę, a jednocześnie wspaniały, wyrazisty smak. Miłość do włoskiej kuchni to jeden z powodów, dla których tak chętnie wybieramy ten region na wypoczynek. Włosi dodatkowo uwielbiają chwalić się swoją tradycją i kulturą, a co za tym idzie – chętnie dzielą się przepisami i tajnikami swojej rodzimej kuchni. Oczywiście bez wielu szczegółów, ponieważ każdy kucharz ma w swoich zasobach sekretne sposoby na zapewnienie potrawom niepowtarzalnego smaku. Mówi się, że ilu Włochów, tyle przepisów na przygotowanie makaronu, a każdy z nich jest wyjątkowy i smaczny. Wiele zależy od rodzaju makaronu. Idealnie do dań na bazie sosów pomidorowych sprawdzi się makaron orkiszowy, który dodatkowo jest korzystny dla naszego zdrowia: wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko i błonnik. Dodając do niego pomidory, pieczarki, cebulę, kapary i ser mozzarella uzyskamy prawdziwie włoskie połączenie:
Makaron orkiszowy z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie
Składniki:
-
200 g makaronu orkiszowego
-
200 g piersi z kurczaka
-
opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
-
opakowanie pomidorów pelatti z puszki
-
średnia cebula
-
150 g pieczarek
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
100 g rukoli
-
opakowanie mini kulek mozzarelli
-
łyżka kaparów
Sposób przygotowania:
-
Makaron ugotuj na sposób al dente według wskazań producenta.
-
Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy się zeszkli dodaj pieczarki pokrojone w plastry oraz kurczaka pokrojonego w paseczki. Smaż chwilę. Następnie dodaj pomidorki z puszki i kapary.
-
Całość dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese - nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz poprawi konsystencję sosu.
-
Sos połącz z makaronem. Tuż przed podaniem dodaj opakowanie kulek mozzarelli oraz garść rukoli. Całość dokładnie wymieszaj.
POLECAMY TAKŻE: