A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak
Uwielbiane przez dzieci. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu są lubiane też przez rodziców. Klopsiki! To danie nawet dla największych niejadków.
Klopsiki z warzywami
Wiele dzieci z niechęcią spogląda na warzywa. Przekonywanie, że są zdrowe i potrzebne dla organizmu, na niewiele się zdaje. Rozwiązaniem może być schowanie ich… w klopsikach. Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych. Co ważne „nie musimy solić mięsa na klopsiki – dodajmy do niego kapary, które nadadzą mu smak”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Klopsiki z warzywami
Składniki:
- 400 g mięsa z indyka
- bułka kajzerka
- 2 łyżki kaparów
- jajko
- Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
- bakłażan
- cukinia
- cebula
- papryka czerwona
- pomidory pelati pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
- Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.
- Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Knor, by nadać daniu wyrazisty smak. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.
Po szwedzku
Tradycyjne klopsiki przyrządza się z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:
Szwedzkie klopsiki
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego wieprzowego
- Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
- 20 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g mięsa mielonego cielęcego lub drobiowego
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 100 ml śmietany 12%
- pęczek koperku
- jajko
- 2 kiszone ogórki
- 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 2 sztuki liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Posiekaj koperek, ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Mięsa mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, połowę posiekanego koperku, połowę opakowania produktu do pulpetów Knorr, aby podkreślić smak, jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałego farszu uformuj małe pulpety.
- Mięsne kulki obsmaż na patelni, dodaj pokrojone ogórki, wlej 100ml wody, dodaj przyprawy, gotuj 7-10 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodaj śmietanę, koperek i pozostałą zawartość produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.
Lekkostrawne
Pulpety wcale nie muszą być smażone! Możemy je przyrządzić na parze. Lekkostrawne dania są w szczególności polecane dla najmłodszych. „Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze. Gotowe pulpety posyp świeżo pokrojoną natką pietruszki”, opowiada szef kuchni Knorr. Klopsiki podaje się z sosem pomidorowym, przygotowanym wcześniej z pomidorów smażonych na patelni.
Klopsiki na parze z sosem pomidorowym
Składniki:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego
- 2 jajka
- Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
- pomidory pelati pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.
- Połowę opakowania produktu do pulpetów oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.
- Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.
- Na patelnię wlej pomidory z puszki i dodaj pozostałą część produktu Knorr, aby zapewnić daniu odpowiednią gęstość. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.
Rybne
Pod postacią klopsików można „przemycić”… danie z ryby. Z filetu z dorsza wraz z dodatkami przygotujemy masę, z której formujemy małe kulki. Sekretem aromatycznego dania będzie dodanie szczypty koperku.
Pulpety z dorsza
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza bez skóry
- koperek
- 50 g rodzynek
- jajko
- 3 łyżki kaparów
- 2 kajzerki
- 2 łyżki kaszy mannej
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 ml śmietany 12%
- Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
- 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
Sposób przygotowania:
- Koperek, kapary i białą rybę drobno posiekaj, kajzerkę pokrój w kosteczkę, przełóż wszystko do miski.
- Dodaj rodzynki, dwie łyżki kaszy manny i wbij jajko. Całość odstaw na 10 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć. Po tym czasie wymieszaj.
- Z powstałego farszu uformuj małe okrągłe pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i obsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie.
- Do pulpetów dodaj śmietanę, pół szklanki wody i produkt do pulpetów Knorr, który podkreśli smak i aromat potrawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Rybne pulpety podawaj z gotowanymi ziemniakami.
POLECAMY TAKŻE: