A to klops! Przepisy na rodzinny przysmak

Uwielbiane przez dzieci. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu są lubiane też przez rodziców. Klopsiki! To danie nawet dla największych niejadków.

Klopsiki z warzywami

Wiele dzieci z niechęcią spogląda na warzywa. Przekonywanie, że są zdrowe i potrzebne dla organizmu, na niewiele się zdaje. Rozwiązaniem może być schowanie ich… w klopsikach. Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych. Co ważne „nie musimy solić mięsa na klopsiki – dodajmy do niego kapary, które nadadzą mu smak”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Klopsiki z warzywami

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka
  • bułka kajzerka
  • 2 łyżki kaparów
  • jajko
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • bakłażan
  • cukinia
  • cebula
  • papryka czerwona
  • pomidory pelati pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.
  2. Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami. Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.
  3. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Knor, by nadać daniu wyrazisty smak. Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.

Po szwedzku

Tradycyjne klopsiki przyrządza się z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:

Szwedzkie klopsiki

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym 
  • 20 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g mięsa mielonego cielęcego lub drobiowego
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 100 ml śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • jajko
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
  • 2 sztuki liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj koperek, ogórki pokrój w drobną kostkę.
  2. Mięsa mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, połowę posiekanego koperku, połowę opakowania produktu do pulpetów Knorr, aby podkreślić smak, jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałego farszu uformuj małe pulpety.
  3. Mięsne kulki obsmaż na patelni, dodaj pokrojone ogórki, wlej 100ml wody, dodaj przyprawy, gotuj 7-10 minut pod przykryciem.
  4. Po tym czasie dodaj śmietanę, koperek i pozostałą zawartość produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.

Lekkostrawne

Pulpety wcale nie muszą być smażone! Możemy je przyrządzić na parze. Lekkostrawne dania są w szczególności polecane dla najmłodszych. „Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze. Gotowe pulpety posyp świeżo pokrojoną natką pietruszki”, opowiada szef kuchni Knorr. Klopsiki podaje się z sosem pomidorowym, przygotowanym wcześniej z pomidorów smażonych na patelni.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym 
  • pomidory pelati pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.
  2. Połowę opakowania produktu do pulpetów oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.
  3. Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.
  4. Na patelnię wlej pomidory z puszki i dodaj pozostałą część produktu Knorr, aby zapewnić daniu odpowiednią gęstość. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.

Rybne

Pod postacią klopsików można „przemycić”… danie z ryby. Z filetu z dorsza wraz z dodatkami przygotujemy masę, z której formujemy małe kulki. Sekretem aromatycznego dania będzie dodanie szczypty koperku.

Pulpety z dorsza

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza bez skóry
  • koperek
  • 50 g rodzynek
  • jajko
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 kajzerki
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml śmietany 12%
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym 
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak 

Sposób przygotowania:

  1. Koperek, kapary i białą rybę drobno posiekaj, kajzerkę pokrój w kosteczkę, przełóż wszystko do miski.
  2. Dodaj rodzynki, dwie łyżki kaszy manny i wbij jajko. Całość odstaw na 10 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć. Po tym czasie wymieszaj.
  3. Z powstałego farszu uformuj małe okrągłe pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i obsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie.
  4. Do pulpetów dodaj śmietanę, pół szklanki wody i produkt do pulpetów Knorr, który podkreśli smak i aromat potrawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Rybne pulpety podawaj z gotowanymi ziemniakami.






POLECAMY TAKŻE: