Brukselka – w mini formie maksi zalety
Brukselka to warzywo posiadające wiele atutów. Jednak te smakowe skrywa głębiej. Do ich wydobycia potrzeba odpowiedniego przygotowania warzywa. W zamian otrzymamy kompana wzbogacającego liczne potrawy, nadając im charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak.
Kapusta warzywna brukselska powszechnie znana jest pod zdrobniałą nazwą "brukselka". Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dokonano tego właśnie w Belgii, której Bruksela jest stolicą. Uprawiana od XVII wieku zdążyła kulinarnie podbić wiele krajów do tego stopnia, że Belgia wcale nie jest obecnie jej największym producentem.
Popularność uprawy zawdzięcza również swoim naturalnym właściwościom ułatwiającym to zadanie. Roślina potrafi przetrwać niskie temperatury. Ba! wiele osób twierdzi, że zebrana po przymrozkach będzie smakować najlepiej. Dzięki temu dostępna jest przez cały rok, ale najświeższa właśnie późną jesienią i zimą.
Jeśli będziemy wybierali świeże okazy, to przede wszystkim poszukujmy tych twardszych o zwartej budowie i przylegających do siebie listkach. Ważne też, żeby były równej wielkości, wówczas wszystkie ugotują się w wodzie równomiernie. Brukselka przechowywana w chłodnym i suchym miejscu przetrwa ponad tydzień.
Niech żałują…
… ci, którzy wykreślili brukselkę ze swoich jadłospisów. Skrywa ona bowiem w sobie moc wartościowych składników, bardzo dobrze wpływających na nasz organizm.
Na tę roślinę o belgijskim rodowodzie uwagę powinny zwrócić przede wszystkim osoby dbające o linię. W 100 g, czyli 5 brukselkach, zawarte jest ponad 5 g błonnika, co odpowiada mniej więcej 1/5 dziennego zapotrzebowania na ten składnik, wspomagający proces trawienny i zapewniający uczucie sytości. Poza tym 100 g brukselki to mniej niż 40 kcal.
„Brukselka cechuje się pokaźną liczbą witamin. Zawiera szczególnie duże ilości witaminy K odpowiadającej za krzepnięcie krwi. Ponadto obecne są jeszcze witaminy z grupy B, w tym foliany. Innym korzystnym składnikiem, w który bogata jest brukselka, jest potas”, poleca włączenie brukselki do diety żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.
Żegnamy goryczkę
Niepozorne warzywo zapewne wielu osobom zdążyło zajść za skórę, zwłaszcza w okresie dziecięcym, kiedy mieli z nim po raz pierwszy styczność. Bo trzeba przyznać, że brukselka jest specyficznym gościem w kuchni, który wymaga specjalnego potraktowania.
Nieodpowiednio przygotowana brukselka może zrazić swoją goryczką i gorzkawym smakiem, dlatego należy ją umiejętnie przyrządzić i skomponować z odpowiednimi składnikami, żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. „To nie takie trudne! Istnieje kilka sposobów na pozbycie się nadmiernej goryczki i nieprzyjemnego aromatu, by brukselka na powrót zachwyciła nas swoim smakiem”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
- Zawsze gotujmy brukselkę bez przykrycia, żeby niechciana woń mogła ujść swobodnie.
- Uważajmy, by jej nie przegotować – szacowany czas gotowania to 5-7 minut.
- Pozbądźmy się pożółkłych listków i ponacinajmy główki.
- Generalnie najlepiej korzystać ze świeżych warzyw, ale nie musi dotyczyć to brukselki. Jeśli ją delikatnie obgotujemy przez 3 minuty, a następnie zamrozimy, to po kolejnym gotowaniu goryczka powinna być mniejsza.
- Nieprzyjemny smak zostanie zniwelowany poprzez moczenie warzyw w mleku albo dodaniu go do wody, w której brukselki będą gotowane.
- Jeszcze ciekawszym dodatkiem będzie cynamon, który zmniejszy cierpkość i złagodzi smak.
Do dzieła!
Brukselka jest warzywem, które nie boi się kulinarnych eksperymentów i może być zestawiana z wieloma różnymi składnikami. Świetnie pasuje do mieszanek warzywnych, ale równie dobrze komponuje się np. z serami i to tak wyrazistymi, jak parmezan, lub gęstymi sosami. Także dla wielu zwolenników potraw z królika brukselka jest obowiązkowym dodatkiem warzywnym.
Niewielkie kapustki cieszą się wielkim powodzeniem zwłaszcza w Wielkiej Brytanii – są tam niezwykle popularne. W bardzo prosty sposób mogą uszlachetnić wiele obiadów, na przykład w prostej kompozycji z marchewką, czosnkiem i migdałami:
Brukselka z czosnkiem i migdałami
Składniki:
- brukselka - 500 g
- Esencja do duszonych warzyw Knorr - 1 sztuka
- margaryna - 2 łyżki
- marchew - 4 sztuki
- czosnek - ząbki - 4 sztuki
- migdały w płatkach - 150 g
Sposób przygotowania:
- Przyrządzanie tego dania zacznij od pokrojenia warzyw. Czosnek pokrój drobno, a marchew w cienkie plastry. Poodcinaj dolne części brukselek, a następnie pokrój je wzdłuż na pół.
- Marchewkę i brukselki gotuj razem we wrzątku przez 5 minut, a następnie odcedź.
- Na rozgrzanej, dużej patelni przesmaż migdały i czosnek, aż nabiorą złotego koloru. Do przesmażenia użyj 2 łyżek margaryny.
- Do mieszanki dorzuć brukselki i marchew, a następnie przesmaż wszystko 5 minut, by warzywa nabrały złocistego koloru. By nadać potrawie głębokiego smaku, zalej ją 100 ml wody i dodaj Esencję Knorr. Brukselkę z czosnkiem i migdałami możesz zjeść solo lub wykorzystać jako dodatek do mięsnych potraw.
Innym daniem, składającym się w głównej mierze z warzyw, może być zapiekanka warzywna w gęstym sosie Fix Spaghetti Carbonara Knorr. Chrzan i czosnek dodatkowo rozgrzeją w zimne dni:
Warzywa zapiekane
Składniki:
- brukselka – 0,5 kg
- Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
- kalafior – 0,5 kg
- pomidor - 1 sztuka
- śmietana 30% - 1 szklanka
- bułka tarta - 2 łyżki
- chrzan - 3 łyżki
- ząbek czosnku - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Przyrządzenie potrawy zacznij od odpowiedniego przygotowania warzyw. Posiekaj czosnek, oczyść brukselki, a kalafior podziel na różyczki.
- Następnie ugotuj oddzielnie, w lekko osolonej, wodzie kalafior i brukselki.
- W żaroodpornym naczyniu ułóż warzywa i zalej je, wymieszanym z czosnkiem, chrzanem i śmietaną, Fixem Knorr, dzięki czemu danie będzie doskonałe w smaku. Całość piecz w temperaturze 200°C przez 35 minut.
- Gdy danie będzie już prawie gotowe, udekoruj je posiekanymi pomidorami i posyp bułką tartą. Tak przyozdobioną potrawę zapiecz jeszcze przez 5 minut.
Miniaturowe kapustki mają tak wyraźny smak, że będzie on wyczuwalny, nawet gdy tylko jej listki zostaną dodane do sosu przeznaczonego do jagnięciny. Chcąc się przekonać, spróbujmy przygotować comber jagnięcy według tego przepisu:
Comber jagnięcy z sosem rabarbarowym
Składniki:
- comber jagnięcy bez kości - 1 sztuka
- Naturalna Przyprawa do mięs Knorr - 4 g
- marchewki - 2 sztuki
- kurki - 150 g
- brukselka
- czerwone cebule - 3 sztuki
- karczochy - 2 sztuki
- cytryna - 1 sztuka
- oliwa
- sól
- masło
- rabarbar - 1 sztuka
- cukier
- czerwone wino
- czosnek ząbek - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Najpierw musisz zamarynować mięso. W tym celu natrzyj comber przyprawą Knorr, by danie było dobrze doprawione, i małą ilością oliwy, a następnie odstaw je na dwie godziny.
- Po dwóch godzinach podsmaż comber równomiernie i włóż go na 12 minut do piekarnika, a następnie odstaw, by mięso odpoczęło.
- Nie obieraj marchewek, lecz umyj je, posyp solą morską i lekko skrop oliwą. Piecz je przez godzinę, w temperaturze 150°C, a gdy będą gotowe odstaw, by ostygły. Gdy warzywa ostygną, przetnij je wzdłuż na pół i wydrąż. Środek marchewki zmiksuj z masłem na purée.
- Przetnij na pół cebulki i wydrąż je. Z brukselek zdejmij listki, a karczochy oczyść. Zalej wodą ich serca. Oczyść grzyby pędzelkiem.
- Do rozgrzanego garnka wrzuć zmiażdżony czosnek i posiekane karczochy. Smaż je, a gdy trochę zmiękną, dodaj grzyby i cebulę. Gdy już podsmażysz powstałą w ten sposób mieszankę, dodaj do niej listki brukselki. Następnie, by nadać warzywom odpowiednią twardość, smaż wszystko jeszcze parę minut. Możesz doprawić potrawę do smaku.
- Następnie skarmelizuj cukier i dodaj do niego wino oraz obrany, drobno pokrojony, rabarbar. Gotuj wszystko, aż sos zredukuje się o połowę.
- Gotowe danie podawaj z warzywami i marchewkowym purée. Mięso polej sosem.
Uwielbiany przez nas kurczak także odnajdzie się w towarzystwie brukselki. Dodajmy jeszcze boczek, cebulę, pieczarki oraz śmietanę i pyszne danie gotowe!:
Brukselka z kurczakiem
Składniki:
- brukselka - 200 g
- pierś z kurczaka - 3 sztuki
- Fix Schab a'la Stroganoff Knorr - 1 opakowanie
- boczek - 50 g
- cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 10 sztuk
- śmietana - 100 ml
- natka pietruszki - 1 łyżka
- pieprz do smaku
- woda - 150 ml
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszaj w misce, z wodą, śmietaną i Fixem Knorr, by danie zyskało wyrazisty smak.
- Pieczarki i brukselkę, w zależności od ich wielkości, pokrój na ćwiartki lub połówki. Nie zapomnij przed pokrojeniem oczyścić brukselki z wierzchnich liści.
- Rozgrzej patelnię, a następnie podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i pokrojony na kwadraty boczek.
- Następnie podsmaż boczek z pokrojoną w grubą kostkę piersią z kurczaka. Do tej mieszanki dodaj pieczarki, a całość zalej pastą z Fixem Knorr i po doprowadzeniu do wrzenia gotuj 8-10 minut, na zmniejszonym ogniu. Gdy potrawa będzie już prawie gotowa, dodaj do niej sparzoną brukselkę. Możesz też do smaku doprawić pieprzem. Brukselkę z kurczakiem dobrze podać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Smacznego!
POLECAMY TAKŻE: