Fast food w wersji home made
Pyszny burger z kawałkiem soczystego mięsa, czy chrupiące, złociste frytki, to małe przyjemności na które każdy z nas ma czasami ochotę. Nie oznacza to jednak, że zawsze w takiej chwili musimy specjalnie wychodzić z domu – wystarczy, że nieco wcześniej sprawdzimy jak przygotować popularne potrawy kojarzone z fast foodem we własnej kuchni. Kilka propozycji na tego typu dania przygotował specjalnie Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Takie domowe potrawy możemy bez obaw przygotować samodzielnie - będzie szybko i równie smacznie! Sprawdzą się doskonale podczas różnych okazji, zarówno podczas rodzinnego obiadu, czy spontanicznych spotkań w gronie przyjaciół. A w takiej wersji na pewno nie wzbudzą w nas dodatkowo zbędnych wyrzutów sumienia.
Mac…and cheese!
Znakomitym daniem, które zakwalifikować możemy do kategorii potraw kojarzonych z fast foodami, jest pyszna zapiekanka makaronowa - mac and cheese z szynką. W połączeniu z rozpływającym się w ustach serem zasmakuje na pewno naszym najbliższym. Mniam!
Mac and cheese z szynką
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr Naturalnie smaczne
- 200 g sera cheddar lub innego sera żółtego
- 200 g szynki konserwowej
- 200 g śmietany 18%
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w garnku Zapiekankę makaronową z szynką Knorr Naturalnie smaczne, która doskonale wkomponuje się w smak gotowej potrawy, ze śmietaną, dwiema niepełnymi szklankami wody oraz makaronem. Następnie dorzuć pokrojoną w paseczki szynkę konserwową oraz część przygotowanego sera.
- Zagotuj wszystko, a następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia.
- Posyp wierzch przygotowanej potrawy pozostałym serem, zawiń aluminiową folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. Po upływie tego czasu odwiń zapiekankę z folii i piecz jeszcze 5 minut, do momentu aż ser się delikatnie zarumieni.
Pizza pachnąca domem
Pizza to wyjątkowe danie, które cieszy się niemałą popularnością wśród osób ceniących pyszne jedzenie „na szybko”. Co ważne, w przypadku pizzy nie musimy się ograniczać w kwestii dodatków – każdy ma możliwość dobrania tych, które lubi najbardziej. Tutaj pomysł na pyszną domową pizzę z dodatkiem kiełbasy pepperoni i rukoli:
Domowa pizza
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej do podsypania
- 4,5 g drożdży
- 50 g cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2,5 g soli
- 300 ml wody
- 1 cebula czerwona
- 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 1 słoik pomidorów pelatti z puszki
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 100 g tartej mozzarelli
- 100 g rukoli
- 100 g kiełbasy pepperoni
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki przygotowane do ciasta, dobrze je wyrabiając. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą, płócienną ściereczką i pozostaw na około 40 minut w ciepłym miejscu tak, by międzyczasie mogło wyrosnąć.
- Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz ręką, a następnie podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego od 4 do 6 kul podobnej wielkości.
- Na gładkim blacie stołu lub stolnicy podsypanym wcześniej mąką rozwałkuj lub uformuj ręką ciasto, tworząc okrągły placek. Taki placek wyłóż na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika przykrytej pergaminem.
- Następnie zagotuj w garnku pomidory pelatti z Spaghetti Bolognese Knorr Naturalnie smaczne, który pomoże uzyskać wyrazisty smak sosu o doskonałej konsystencji.
- Posmaruj ciasto z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Połóż na niego następnie stary sera mozzarella, plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz pokrojone na połówki pomidorki.
- Następnie włóż pizzę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotowe danie podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.
Fast food po włosku - lasagne
Spośród wielu rodzajów dań, które serwuje się w różnego rodzajach restauracjach szybkiej obsługi, dużą popularnością cieszy się dobrze znana smakoszom włoskiej kuchni - lasagne. Jej doskonały pomidorowy smak jest gwarancją satysfakcji dla naszych kubków smakowych i podniebienia!
Farmerska lazania
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 por
- 1 słoik krojonych pomidorów
- 150 g mozzarelli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Pokrój na kawałki pora. Przekrój na pół kapustę, a następnie wrzuć ją do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i przez około 10 minut gotuj. Po tym czasie odlej wodę i zostaw do momentu schłodzenia, a potem wydziel z niej pojedyncze liście.
- Podduś na średnim ogniu pora przez 2-3 minuty na 1 łyżce oleju. Następnie dorzuć mięso i smaż je przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dorzuć pomidory i Lasagne Knorr Naturalnie smaczne, która wspaniale podkreśli smak dania. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- W międzyczasie nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia. Połóż pierwszą warstwę liści kapusty, na którą rozprowadź 1/3 przygotowanego farszu mięsnego, a ją nakryj drugą warstwą liści kapusty. Czynność powtórz dwukrotnie. Na samym wierzchu ułóż liście kapusty, które na koniec posyp startą mozzarellą. Przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do chwili, aż ser się roztopi i zarumieni. Następnie wyciągnij potrawę z piekarnika i odczekaj 10 minut przed podaniem, żeby gotową lazanię łatwiej było pokroić.
Smacznego!
POLECAMY TAKŻE: