Goji - cudowne owoce z Dalekiego Wschodu
Są opinie określające ją jako najzdrowszy owoc świata. Ma wyjątkowy smak: słodki, ale jednocześnie z lekko gorzkawymi nutami. To jagoda goji. Pochodząca z dalekiej Azji, staje się dla nas coraz mniej egzotyczna - do tego stopnia, że zaczynamy ją wykorzystywać nie tylko w daniach orientalnych, ale także w tych kojarzonych z polską kuchnią.
Owoce kolcowoju chińskiego, bo pod taką nazwą również występują, rzadko można spotkać w bardziej złożonych daniach. Ich domeną jest przede wszystkim proste jedzenie - nie wymagają wielkiej oprawy, towarzystwa skomplikowanych składników, bo to owoce goji uszlachetniają banalne dania, nadając im wyjątkowości. Niezwykłą popularność zawdzięczają najpewniej swoim zdrowotnym właściwościom.
Powiew Dalekiego Wschodu - na talerzu i w Twoim ogródku
Jagody goji uprawiane są na Dalekim Wschodzie, głównie w Chinach, Mongolii i Tybecie. Rosną na krzewach i - co ciekawe - nie można ich ręcznie zrywać, bo natychmiast się utleniają i czarnieją. Gdy już dojrzeją, należy je po prostu strząsnąć z gałęzi na specjalne maty, na których później są najczęściej suszone.
Choć wydają się bardzo egzotyczne, to z powodzeniem można je uprawiać w zaciszu własnego ogródka. Roślina dostosuje się do polskiego klimatu, a kupno jej sadzonek nie powinno sprawić większego problemu. Jeżeli jesteśmy zdani na kupowanie owoców, to zwróćmy uwagę na ich pochodzenie. Fakt, że będą z Europy, nie powinien być dla nich dyskwalifikujący, a wręcz przeciwnie. Niektóre azjatyckie uprawy nie stronią od stosowania szkodliwych pestycydów dla ochrony tych delikatnych roślin.
Cenne owoce
O ich zbawiennym wpływie na ludzki organizm Chińczycy wiedzą od kilku tysięcy lat. Tamtejsze legendy mówią o rekordowej długowieczności osób regularnie jadających jagody goji. W każdej pogłosce może znajdować się ziarenko prawdy, więc jakie właściwości tych owoców decydują o takiej ich sławie? "To bardzo duża zawartość witaminy E posiadającej działanie antyoksydacyjne", odpowiada żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska. Owoce goji są również rekordzistami, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. Wystarczy sobie wyobrazić, że w garstce owoców goji jest więcej witaminy C niż w kilogramie pomarańczy! Ponadto owoce goji cechują się dużą ilością przyswajalnego białka m.in. dzięki szerokiej palecie aminokwasów. Te czerwone owoce to również znakomite źródło wapnia, żelaza, cynku, fosforu i luteiny. Wierzy się, że pomagają w diecie odchudzającej. Posiadają dużo błonnika wspierającego proces trawienia.
Kulinarne zastosowanie
Wiedząc o powyższych właściwościach jagód goji, warto wprowadzić je do swojej kuchni i kulinarnie wykorzystać ich zalety smakowe. Najczęściej spotykane są już wysuszone owoce. Te będą znakomitym substytutem rodzynek do ciast i deserów, choć po ich spróbowaniu kubki smakowe skojarzą nowe wrażenia smakowe z żurawiną lub pigwą.
Modne jest używanie owoców goji do musli i prostych przekąsek. Popularne stało się dodawanie ich do herbat oraz przygotowywanie na ich bazie naturalnych soków bez dodatku cukru. W bardziej skomplikowanych daniach odgrywają raczej rolę przyprawy i dlatego są jednym z częstych składników zup czy popularnych w azjatyckiej kuchni potraw z ryżem. Sprawdzą się w sałatkach z sezonowymi warzywami i owocami, a do tradycyjnych dań wprowadzą pożądane urozmaicenie i powiew wyjątkowości.
Sałatka - modna i szlachetna
Zwykła z pozoru sałatka najlepiej zobrazuje kulinarne możliwości owoców goji, które będą znakomitym zwieńczeniem warzywnej kompozycji. Pęczek szparagów należy obrać i ugotować w osolonej wodzie z cytryną. Potem ostudzić i pokroić wzdłuż na połówki, które następnie wrzuci się do marynaty przygotowanej na bazie szklanki wody, 2 łyżek cukru i połowy szklanki octu jabłkowego. Gdy szparagi ostygną, należy je dodać do misy, w której znajdować się będzie ok 400 g rukoli, pokrojony w plastry pieczony burak, 200 g sera koziego i taka sama ilość pokrojonych truskawek. Całość należy wymieszać. Doskonały dressing do tej sałatki pomoże przygotować nam Sos sałatkowy francuski Knorr. Na sam koniec, niczym wisienka na torcie, wierzch sałatki powinny pokryć owoce goji. Oto szczegółowy przepis:
Sałatka ze szparagami, owocami goji i kozim serem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- szparagi - 1 pęczek
- ser kozi - 200 g
- owoce goji - 100 g
- rukola - 400 g
- pieczony burak – 1 sztuka
- truskawki - 200 g
- Sos sałatkowy francuski Knorr – 1 opakowanie
- cukier - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 50 ml
- cytryna
- ocet jabłkowy - 100 ml
Sposób przygotowania:
- Obrane szparagi należy ugotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. Ostudzone pokroić wzdłuż i na pół.
- W małym rondelku zagotować około jednej szklanki wody razem z cukrem i połową szklanki octu jabłkowego. Do tej gorącej marynaty przełożyć szparagi i odstawić do wystygnięcia.
- W misce wymieszać porwaną na mniejsze kawałki sałatę, szparagi, przecięte na pół truskawki, pokrojonego w plastry buraka i kozi ser.
- Przygotować aromatyczny ziołowy dressing z Sosu sałatkowego Knorr, oliwy z oliwek i trzech łyżek wody. Sosem należy polać sałatkę, której wierzch posypujemy owocami goji.
Azjatycki smaczek w typowo polskim daniu
Wieprzowina nadziewana suszoną śliwką? To jedna z najwykwintniejszych potraw goszczących na polskich stołach, zazwyczaj na specjalne okazje. W nowej odsłonie efekt smakowy wzmocnią owoce goji. Przygotowanie farszu należy rozpocząć dzień wcześniej od zalania ciemnym rumem 100 g owoców goji i takiej samej ilości suszonych śliwek. Całość odstawia się na noc i na drugi dzień mieli z pestkami słonecznika, a potem dodaje podsmażoną i pokrojoną w kostkę cebulę. Gotowy farsz należy umieścić w środku mięsa, które doprawiamy i obsmażamy ze wszystkich stron. Mięso umieszczone w naczyniu żaroodpornym przenosi się do piekarnika lub pieca rozgrzanego na 180°C i trzyma maksymalnie kwadrans. Na patelni, na której obsmażane było mięso, przygotowujemy sos, dodając 200 ml wody i Esencję do sosu Knorr, która zapewni daniu głębię smaku i doskonałe doprawienie. Upieczone mięso warto posmarować kremem balsamicznym i obtoczyć w posiekanej natce pietruszki.
POLECAMY TAKŻE: