W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla

Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów. Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.

Wakacje… Palące słońce, gorący piasek, a na policzkach dotyk morskiej bryzy. Któż z nas nie miałby ochoty w upalny letni dzień przenieść się w okolice wybrzeża? Nie jest to jednak takie proste, dlatego możemy pomyśleć nad odpowiednią alternatywą. A taką jest z pewnością… grill, na którym przygotować możemy dania, które pozwolą nam choć na moment poczuć klimat wakacji nad morzem. A oto kilka pomysłów na pyszne morskie dania, dzięki którym nasz grill smakować będzie wyjątkowo.

Krewetki, czyli grill na bogato

Wśród owoców morza do najpopularniejszych z pewnością należą krewetki. Mogą nam posłużyć jako dodatek do makaronu w pysznym spaghetti czy stanowić samodzielną przekąskę. Krewetki doskonale odnajdą się także na grillu, np. w formie dodatku do oryginalnych i kolorowych szaszłyków z ananasem:

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Składniki:

  • 24 szt. krewetek
  • 4 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 300 g ananasa świeżego lub z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę, posiekaj czosnek, kolendrę i z odsączonymi z zalewy kaparami wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i keczupu i wymieszaj z resztą składników. Całość dopraw do smaku i odłóż do lodówki.
  2. Paprykę i ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm i włóż wraz z krewetkami do miski. Wyciśnij bezpośrednio nad składnikami cytrynę, dodaj po 2 łyżki oliwy, keczupu i wymieszaj ze składnikami, w tym Przyprawą do kurczaka Knorr, która świetnie doprawi danie. 
  3. Składniki nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
  4. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe danie podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i grzankami przypieczonymi na grillu.

A może marzy się nam nieco bardziej orientalne połączenie? Wypróbujmy krewetki z trawą cytrynową i grillowanym czosnkiem:

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Składniki:

  • 21 szt. dużych krewetek bez skorupek
  • 500 g łososia
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 3 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
  • 7 szt. trawy cytrynowej
  • 14 szt. przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
  • 7 szt. cebulki szalotki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Aby łatwo obrać szalotkę, zalej ją wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie ściągnij z niej zewnętrzną warstwę i przekrój każdą cebulę na pół. 
  2. Rybę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Tak przygotowane mięso umieść wraz z krewetkami w misce, do składników dolej oliwę (3 łyżki), dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie doprawi mięso, i ćwierć posiekanego pęczka kolendry. Wszystko starannie wymieszaj.
  3. Na reszcie oliwy podsmaż siekany czosnek. Kiedy się lekko przyrumieni, dodaj 3 łyżki sosu, resztkę kolendry i łyżkę wody, następnie całość stanie wymieszaj.
  4. Składniki nadziewaj na trawę cytrynową w następującej kolejności: krewetka, cebulka, łosoś i pomidor. Na każdym z szaszłyków powinny znaleźć się 3 kawałki ryby i 3 krewetki. 
  5. Przygotowane szaszłyki polej na wierzchu przygotowanym wcześniej sosem, następnie grilluj na ruszcie rozgrzanego grilla po ok. 4-6 minuty na każdej ze stron, po każdym przełożeniu posmaruj wierzch sosem.

Łososiowo

Łosoś - świetnie smakuje podany w formie tatara albo carpaccio. Można go smażyć, dusić, piec, jak również… grillować. W takiej formie z pewnością zasmakuje wszystkim naszym gościom. Szczególnie, jeżeli podamy go na chrupiącej grzance otoczonej ziołami:

Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 8 szt. krewetek
  • 2 szt. sałaty lub innej sałaty
  • 1 opak. suszonych pomidorów
  • 1 bagietka
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrojonego na kostkę o boku 2 cm i krewetki posyp Przyprawą do kurczaka Knorr, dzięki której nabiorą idealnego smaku. Tak przygotowane składniki naprzemiennie nabijaj na wykałaczki do szaszłyków.
  2. Polej szaszłyki niewielką ilością oliwy i poukładaj je na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla. Każdą ze stron smaż po 2-3 minuty.
  3. Pokrojone na skos kromki bagietki ułóż na grillu i przypiecz z każdej ze stron. Tak przygotowane kawałki pieczywa posmaruj z wierzchu sosem czosnkowym.
  4. Rukolę przełóż do miski i skrop 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów, wymieszaj i połóż tak przygotowaną sałatę na każdej z przygotowanych wcześniej grzanek.
  5. Szaszłyki połóż na grzanki. Podawaj skropione sokiem z cytryny.

Paluszki lizać!

Szczególnie, gdy są to paluszki krabowe - surimi. Wbrew najprostszemu skojarzeniu nie wytwarza się ich z mięsa krabów. Najczęściej jest to zmielone mięso rybie, np. z mintaja czy dorsza. Nie zmienia to jednak faktu, że i one znaleźć się mogą na naszym stole podczas grillowego spotkania w morskim klimacie. Wystarczy, że z ich dodatkiem przyrządzimy sałatkę na bazie grillowanych warzyw i grzanek. Znakomity efekt - murowany!

Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 2 opak. Sosu sałatkowego greckiego Knorr
  • 4 łyżki sosu czosnkowego
  • Papryka zielona
  • 10 szt. paluszków krabowych
  • 0,5 bakłażana
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • 1 bagietka
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę przekrój na kawałki pod skosem – każdy z nich posmaruj sosem czosnkowym.
  2. Przygotuj warzywa: cebule i papryki (po wcześniejszym wycięciu gniazd nasiennych) przekrój na pół, bakłażana na grube plastry, następnie skrop wszystko oliwą, połóż na ich wierzch drobno siekany czosnek i grilluj.
  3. Ściągnij warzywa z grilla i pokrój wraz z serem w małą kostkę. Przełóż je wraz z oliwkami odsączonymi z zalewy i paluszkami krabowymi pokrojonymi pod skos w małe kawałki do miski.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj 2 opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr i 6 łyżkami wody i oliwy. Dodaj do miski ze składnikami sałatki i starannie wymieszaj całość.
  5. Grzanki przełóż na rozgrzany grill i piecz do momentu ich zarumienienia się.
  6. Sałatkę podawaj z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Ahoj grillowi smakosze!







POLECAMY TAKŻE: