Zadowolić niejadka
Zobacz jak przekonać pociechę do jedzenia oraz poznaj przepis na pyszne naleśniki z serem żółtym.
Trafienie w gusta najmłodszych wydaje się być czasem trudniejsze niż wygrana w popularnych grach liczbowych. O ile jednego dnia pomidor czy szynka są wychwalane i zjadane ze smakiem, to za tydzień mogą być one na szarym końcu listy. Sztuka przemycania witamin oraz niezbędnych mikroelementów jest trudna, jednak zapewniamy, że możliwa. Możliwa jest również zmiana nawyków żywieniowych – poznaj nasze triki!
To, co najlepsze dla zdrowia
Każdy rodzic doskonale zna teorię „sezonowości” niektórych przysmaków: potrafią być one numerem jeden nawet przez kilka tygodni. Można stwierdzić, że plusem tej sytuacji jest fakt, że nasza pociecha je cokolwiek, jednak przestrzegamy - monotonność diety prowadzi do dużych niedoborów! Pamiętaj, że posiłki muszą dostarczać odpowiednich witamin i minerałów. Zadbaj o to, aby były one zbilansowane, bowiem młody organizm potrzebuje pomocy, by móc prawidłowo się rozwijać. W diecie koniecznie powinny znaleźć się następujące elementy: witamina D, którą znajdziesz w żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych; witamina C, która wzmacnia system odpornościowy, przyspiesza gojenie się ran oraz zwalczanie infekcji. - Pamiętajmy również o tym, że rozwijający się młody człowiek potrzebuje diety bogatej w wapń. Wydawać by się mogło, że to w twarożku znajdziemy go najwięcej, jednak znacznie bogatszy w ten minerał jest… ser żółty. A co ciekawe, już cztery plasterki sera dziennie zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń. – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Przygotowania to zabawa
Nie traktuj przygotowania posiłków jak nieprzyjemny obowiązek. Dziecko doskonale widzi Twoje nastawienie i szybko jest w stanie je rozszyfrować. Zmień to koniecznie! Pokaż dziecku, że gotowanie to fajna zabawa: zrób zawody na czas, daj mu się wykazać inwencją twórczą, stwórz kolorowe posiłki i przede wszystkim… nie bój się bałaganu! Przekazuj odpowiednią wiedzę na temat żywienia właśnie poprzez zabawę. Pozwól dziecku raz na jakiś czas stworzyć coś specjalnego dla innych członków rodziny. Kiedy twoja pociecha dostrzeże, że przygotowanie posiłków wymaga energii, czasu i chęci, z pewnością bardziej doceni trud, jaki wkładasz w codzienne gotowanie.
Forma ma znaczenie
Przeanalizuj dokładnie jakie składniki są najbardziej lubiane, a które zjadane są z niechęcią. I… stwórz z nich danie idealne. – Dzieci bardzo lubią ser żółty. To produkt, który może pojawić się na kanapkach oraz w daniach głównych jako punkt główny lub dodatek. Warto wykorzystać ten fakt i połączyć go z warzywami lub mięsem, które niekoniecznie są przez pociechy zachwalane. W taki właśnie sposób można ukryć szpinak: dodajmy do niego ser żółty i wykorzystajmy jako farsz do uwielbianych przez dzieci naleśników. Wybierając ser żółty, wybierzmy taki, który będzie charakteryzował się dobrą topliwością i będzie smakował zarówno na zimno jak i na ciepło, taki jest np. Podlaski MSM Mońki – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Uczenie dzieci nowych smaków nie jest łatwe. Tak samo jak przekonywanie małych niejadków do zjadania dań, które są nieco inne niż zwykle. Spróbuj jednak zastosować nasze rady – pokaż dziecku, że przygotowanie posiłków to fajna przygoda oraz zaplanuj odpowiednio menu. Niech będzie ono skomponowane tak, aby łączyło ulubione składniki z nowymi, do których pociecha nie jest jeszcze przekonana. Proponujemy zatem zaserwować na kolację pyszne naleśniki z serem żółtym i szpinakiem!
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- 300 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, cukier do smaku
- garść młodego szpinaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
Składniki na farsz:
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- 200 g młodego szpinaku
- 7 ząbków czosnku
- pieprz grubo mielony do smaku
- klarowane masło do podsmażenia naleśników
Wykonanie:
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Podawać z sosem serowo śmietanowym.
Sos:
- 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g .
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- pieprz czarny do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smacznego!
POLECAMY TAKŻE: